Dones que donen vida. Una exposició fotogràfica de Josep A. Collado


Dones que es fotografien amb altres dones de la seua família. Mares, àvies, filles, netes. Una sèrie d'homenatge i reconeixement a la capacitat que sols elles tenen per crear, per portar vida al món. Un treball fotogràfic fet al llarg de sis anys que ara veu la llum en la mostra "Dones, dones, dones".   

"Sempre dic que, als onze anys, quan vaig tindre la meua primera càmera, una kodak Instamatic d'aquelles de plàstic, vaig saber que eixa seria la meua manera de mirar el món". El valencià Josep Antoni Collado ens presenta, en aquesta exposició, una investigació personal de diversos anys que ara veu la llum. Encara que ha fet tota mena de fotografia reconeix que la persona és el que més l'atrau: "Particularment sempre he tingut una natural empatia amb el sexe femení; m'ha resultat més fàcil establir contacte, m'he relacionat millor que amb els homes. Així que no ha sigut estrany -al contrari: ha sigut d'allò més natural- que, quasi sense adonar-me'n, acabara orientant la mirada amb la càmera cap a les dones". 

 


La idea de fer aquesta sèrie va sorgir dins l'ambient del seu treball on la major part de la plantilla són dones: "Ho vaig pensar quan ja feia uns anys que, cada 8 de març, pel Dia de la Dona, publicava a les xarxes socials algun muntatge fotogràfic en què eixien les companyes". És, en eixe moment, quan Collado es planteja dur més enllà aquell reconeixement puntual d'una vegada a l'any, i fer-lo atemporal, fotografiant-les amb altres dones de la família: mares, àvies, filles netes. Una sèrie fotogràfica en homenatge i reconeixement a la capacitat que sols elles tenen per crear, per portar vida al món. 

 


Tot i que no tenia definit a l'inici què acabaria fent amb les imatges, si publicar-les o no o exposar-les, si tenia clar que volia portar-lo endavant i, a partir d'aquí, va passar a fer extensiva la recerca a altres àmbits: fotografiant familiars, amigues, veïnes, i arribant a tenir un considerable àlbum amb fotos de mares amb filles i mares amb filles i netes. És el moment en el qual "Dones, dones, dones" veu la llum. Una quinzena d'obres, realitzades en tècniques d'estudi i millorades digitalment, que es poden veure en Espai Jacomart durant els mesos de març i abril de 2024, a partir de la seua inauguració el dimecres, 6 de març.  

 


No tot el que hi ha en la ment del fotògraf està penjat a les parets. Una composició queda pendent en la llista de l'autor: "Dissortadament, tenia en projecte una fotografia que no s'ha pogut fer, amb una mare, la filla, la neta i també la besneta, quatre generacions juntes en el mateix instant, però la matriarca va morir abans de poder fer la foto". L'exposició es pot visitar per les vesprades, en horari de 17 a 20 hores i de dilluns a dijous, durant els mesos de març i abril en Jacomart 28. Per conèixer més treball d'ell es pot visitar el seu perfil d'instagram https://www.instagram.com/josep.a.collado/ i també el seu portfolio en fotocommunity  https://portfolio.fotocommunity.com/jcollado

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Collage viene del francés coller, que significa pegar. Exposición de Rodolfo Torres en Valencia.

Parole, parole... Las palabras dibujadas de Katia Padilla