Entre la intenció i l'atzar. Les creacions de Mercedes Vega aquest mes de novembre en Espai d'Art Jacomart.

 

Pintura i escultura. Traços, línies i formes. Intenció i Atzar. Així són les creacions de l'artista Mercedes Vega que, aquest mes de novembre, exposa diverses de les seues col·leccions en Espai d'Art Jacomart. Una mostra on reuneix i exposa, per primera vegada, el més característic de les seues obres de manera conjunta. Una oportunitat única de conéixer de prop la seua producció.

 

L'artista Mercedes Vega va nàixer a Vigo però resideix a València des de principis dels anys 90. És en aquesta ciutat on va poder, per fi, iniciar els seus estudis en la Facultat de Belles arts i és, en la capital del Túria, on va començar la seua trajectòria artística.

La seua és una labor callada, d'investigació, de cerca. L'expressió de tot això pot ser sobre una taula o un llenç, sobre un paper o ajuntant peces d'un trencaclosques recollit de deu llocs diferents. És ací on la intenció inicial de l'autora dona pas a l'atzar, a la casualitat, al gest provocat però també a la sorpresa i l'espontaneïtat.


Aquest mes de novembre ens brinda l'oportunitat de conéixer tres de les seues col·leccions més emblemàtiques en l'espai artístic situat en el barri de Torrefiel a València: Cels i cables, Atmosferes i Acoblaments. Són títols intuïts però, al mateix temps, trobats, ens assenyala l'artista que, en moltes ocasions, desenvolupa pels carrers de València la idea inicial, el concepte sobre el qual treballar, com li va ocórrer amb "Cels i cables" observant un horitzó sobre edificis replet de línies i creus. És, en aquesta sèrie pictòrica, d'acrílic sobre llenç, on es defineix amb major precisió la intenció sobre l'atzar: "Es tracta de composicions geomètriques en les quals la línia té un paper fonamental" subratlla.

Amb una línia de continuïtat, l'artista ens parla de la seua segona col·lecció: "Atmosferes". I, en contraposició o com a complement de l'anterior, és ací on l'atzar predomina sobre la intenció de l'artista. Mercedes Vega la defineix com: "una sèrie de composicions orgàniques estructurada sobre la base de diferents taques, algunes d'elles creades d'un mode atzarós".

 

I al costat de la pintura l'expressió escultòrica, el volum, la idea i la forma, que arriba amb "Acoblaments" una col·lecció inèdita de l'artista gallega i valenciana d'adopció (resideix des de fa tres dècades a Montolivet) construïda a partir d'objectes trobats: "Les escultures es configuren com a collages tridimensionals; en elles l'atzar té un paper fonamental, perquè són les troballes dels diferents objectes els que van ajustant la intenció final". Creacions que són, segons paraules de la comissària responsable de l'exposició: "la novetat més destacable de la mostra al no haver-se exposat encara". La historiadora de l'art Marta Torres Salvador ha treballat conjuntament amb l'artista en la preparació i disposició de les diferents col·leccions adequant-les a l'espai disponible a la sala.



"Intenció i Atzar" es va inaugurar aquest dimarts, 7 de novembre de 2023, i romandrà exposada fins a finals de mes al Carrer Jacomart 28 de València, en horari de vesprades i de dilluns a divendres, oferint-nos l'oportunitat d'observar conjuntament diverses col·leccions de l'artista Mercedes Vega en un experiment on, com ella mateixa explica: "es remenen diferents suports, materials i tècniques, per a intentar arribar a un resultat. Durant aquest procés l'atzar ens fa trencar amb els esquemes preconcebuts acostant-nos a noves possibilitats".

 


Per a més informació sobre l'artista i la seua obra @memevilla2002 i sobre la sala d'exposicions @espaijacomart

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Collage viene del francés coller, que significa pegar. Exposición de Rodolfo Torres en Valencia.

Parole, parole... Las palabras dibujadas de Katia Padilla

Dones que donen vida. Una exposició fotogràfica de Josep A. Collado